Isnin, 15 Disember 2008

Berlibur malam bersama Cicak


"hey man, where are you man?"

Satu mesej ringkas telah masuk ke telefon bimbit saya. Satu pesanan ringkas berbahasa Inggeris dari sahabat Kultus Haram Teratai Hitam, saudara Cicak.

"I'm at home, Gombak.. why?"

Balas saya juga berbahasa Inggeris demi menghormati persaudaraan.

"You ada apa-apa movie baru lagi?"

"Ada, Tropic Thunder... mau?"

Saya teringat tentang filem yang diberi Amir tempoh hari, masih belum dibuang dari komputer riba saya.

"Best x? cerita apa?"

"Cerita perang lawak. Best gak laa.."

"Ok, nanti malam aku datang. Lepas tu kita keluar minum mau?"

"Orait babeh"

Rabu malam Khamis itu, Cicak mengangkut saya untuk dibawa merayau-rayau menikmati embun malam di sekitar pinggir kota. Setelah selesai menyalin filem yang beliau kehendaki dari saya, kami pun meluncur laju keluar dari kawasan rumah saya dengan tiada tujuan yang pasti. Pada mulanya saya ingin mengajak Amir untuk keluar sekali, akan tetapi, beliau masih letih dan kurang tidur akibat kerja yang disiapkan semalaman.

Kami singgah dahulu di Plaza Idaman kerana Cicak ingin mengisi petrol. Saya pula masuk ke dalam kompleks untuk membeli tetikus. Ya, memang sukar untuk membuat kerja menggunakan komputer tanpa ada tetikus yang tidak rosak.

Ternyata, harga barangan perkakasan komputer di Plaza Idaman agak tinggi dan terlalu mengecewakan. Saya lantas keluar dengan hampa kembali masuk ke dalam kereta Cicak. Dalam kereta, Cicak sedang mendengar lagu sambil mengunyah kacang yang dibeli beliau di stesyen minyak. Jam sudah menunjukkan 9.45pm.

"Mana lagi?"

Cicak bersuara sambil mempelawa saya mengunyah kacang bersamanya.

"Jom, kita try pergi Carrefour. Sana ada jual rasanya"

Cicak dengan cermatnya memandu kemas keretanya menuju ke pasaraya Carrefour yang terletak di Wangsa Maju. Dalam perjalanan, kami masih mencari-cari lagi siapa agaknya teman yang boleh diajak melepak sekali. Cicak beria-ia mahu melepak malam itu kerana hari esok adalah hari keputeraan Sultan Selangor dan beliau bercuti umum.

Setelah puas membeli barang dan menganggu gadis-gadis dan ummat manusia di Carrefour, kami pun mula bergerak untuk keluar dari pasaraya itu. Kedai juga sudah banyak yang tutup. Cicak memberitahu bahawa dia hendak membayar hutang di AEON bank. Saya menyangka beliau sudah gila kerana mana ada bank yang buka pada malam-malam buta ini. Jam sudah pukul 10.45pm.



Rupa-rupanya Cicak hanya ingin menggunakan mesin deposit wang. Kami pergi ke pejabat AEON di Jalan Raja Chulan. Sahaja disana, agak malang buat Cicak kerana mesin di sana diberhentikan perkhidmatannya buat sementara. Saya hanya tersengih dalam kereta. Setelah Cicak kembali masuk dalam kereta, akal sihat Cicak ligat memikirkan dimana mahu lepak dan dengan siapa lagi mahu diangkut.

Sambil merayau-rayau, Cicak bersuara.

"Kita try ajak sorang awek nih. Dia pun cuti esok. Aku kenal dia time chatting. Tengok gambar kat Friendster boleh tahan. Hahahaha"

Setelah saya setuju, dia mahu menelefon gadis tersebut. Akan tetapi, Cicak yang bijak itu telah berubah fikiran sebelum sempat menelefon.

"Aku ada lagi sorang member yang cuti esok, lelaki. Yang lelaki duduk kat Subang, Yang perempuan duduk kat Bangsar. Kita nak ajak lelaki ke perempuan?"

"Aku tak kisah la Cicak, sukahati kau"

"Dah pukul 11 lebih ni, tak elok bawak perempuan keluar lewat sangat. Nanti bapak dia parang kita. Hahahahaha"

"Hmm.. betul jugak" - Jawab saya mengangguk.

"Baik kita ajak lelaki, sebab, kalau ajak perempuan, kita yang kena keluar duit belanja minum. Kalau lelaki, kita boleh mintak dia belanja kita. Kita kena jimat zaman macam ni. Ahahahaha!"

Syarahan Cicak ditamatkan dengan satu panggilan telefon ke kawannya yang tinggal di Subang. Jaya. Seperti biasa Cicak menelefon dengan bahasa Inggeris, sambil beliau memandu cermat menuju ke Subang Jaya. Dalam perjalanan, Cicak memutarkan beberapa lagu-lagu hip hop dan tekno.

" From now, we got to start talking in English. We also need to listen to hip hop songs, you know."

" Why?" Saya bertanya.

"Because we are adults now, we got to follow the adult's trend. Trendy adults always listen to hip hop and techno. We cannot listen to grindcore and punk anymore. That is not trendy now."

Kentut dia, mana punya ajaran majalah sesat dia ikut agaknya. Cicak ternyata sudah berubah sedikit.

"But why talk in English?" Saya ulang soalan dengan lebih terperinci.

"Oh, because my friend is not Malaysian. He is Philippino Man!. He cannot understand Malay. He love hip hop very much! He memorized a lot of hip hop song you know."

Oh, begitu rupanya. Kami meneruskan perjalanan sambil bersama-sama menyanyikan lagu-lagu Eminem yang dipasang dengan agak kuat. Sedar tak sedar, kami sampai juga di Seksyen 9 Subang Jaya.

Oh, malam itu dalah satu pengalaman baru buat saya. Pertama kalinya saya berbual dengan rakyat dari Filipina. Rupa-rupanya sahabat Cicak itu adalah pasangan yang sudah berkahwin. Nel Marcos dan Josh Marcos. Si suami, Nel Marcos adalah cucu kepada bekas Presiden Filipina, Ferdinand Marcos.

Kami lepak dan minum bersama pasangan muda itu di seksyen 4, Subang Jaya. Memang seronok berbual dengan mereka yang gemar berbual. Mereka berdua adalah pemegang ijazah, akan tetapi begitu sukar mendapat kerja di negara sendiri, lalu mereka berhijrah di Malaysia. Josh, mendapat kerja yang sesuai dengan ijazahnya dari bidang farmasi. Josh mendapat kerja di satu farmasi terkemuka di Subang Jaya. Akan tetapi agak malang bagi Nel, beliau ditipu oleh agensi pekerjaan. Permit kerja beliau tidak diselesaikan, walau sudah membayar sebanyak RM 4600 kepada orang agensi yang menjanjikan beliau untuk mendapatkannya.

Kami duduk minum dan berbual sehingga jam 2.30am. Setelah masing-masing sudah menunjukkan muka mengantuk, kami menghantar pasangan itu pulang dan Cicak masih pelum puas merayau. Kami terus merayau ke bazar larut malam di Danau Kota, Gombak.

Ketika kami sampai di sana, semua kedai sedang sibuk berkemas untuk tutup. Kami hanya sempat berpusing sebanyak satu pusingan lengkap sahaja. Akhirnya, tewas dengan keadaan alam, kami pun pulang ke rumah... hehehe.









Tiada ulasan: