Isnin, 11 Ogos 2008

Surat: Pengalaman pertama ‘Fire Drill Cendekiawan’ seorang ‘Mak Nyah’

Dear Hadi,


Assalamualaikum Hadi, apa khabar you? Mesti semakin sihat dan semakin tembam kan? Tapi takpe, tembam-tembam pun ok what? Mak tak suke tengok you kurus. Orang kata chubby-chubby... Cute gitu nyah... Ni, Mak sebenarnya tulis surat ni ada cerita nyah, bukan surat kosong-kosong je. Mak excited sangat sebenarnya. Mak malas nak pendam lama-lama cerita ni, nanti mak lupa nyah, maklum la, mak kan dah senior.



You tau, minggu lepas kan, ada fire drill kat cendi. For your info, selama Mak belajar kat uniten ni, sekali je Mak pernah turun masa fire drill. Tu pun masa Mak tengah duduk kat amanah masa 1st sem Mak masuk Uniten nyah... Semenjak Mak duduk cendi pulak, tak pernah lagi Mak turun masa fire drill. Mak malas la nyah, Mak tak suke benda-benda merepek macam tu. Mak letih la tau, banyak lagi kerja Mak boleh buat. Selalunya Mak lari je, ajak kawan-kawan Mak yang lain, lepak kat luar, atau minum-minum kat kedai mamak. Sambil-sambil tu boleh la Mak cuci mata tengok abang-abang mamak tuh. Hihihihihihihi.



Eh, termelalut pula nyah... Mak nak cerita sebenarnya, Mak turun tau time fire drill hari rabu tu. Mak saje je turun, nak tengok macam mana sebenarnya fire drill kat cendi nih. Lagipun, ni kan sem last Mak belajar kat sini, Mak nak la merasa turun buat terakhir kalinya nyah... saje je Mak nak tambah pengalaman nyah...



Bila loceng fire drill tu mula je kan nyah, Mak dah excited. Mak lekas-lekas bersedia nak turun. Mak ajak sekali kawan-kawan serumah. Tapi, macam biasela, ade je yang degil. Mak turun jugak Mak tak pedulik. Mak sampai je bawah, mak mule perati keliling. Tu dia... ramai jugak yang turun. Pak-Pak Arab ngan Afrika pun ramai yang turun. Diorang semua bising. Mak pun ikutla bising-bising sekali. Dalam riuh-rendah tu, Mak terdengar ada suara sibuuk je suruh budak-budak beratur. Kesian Mak tengok abang India tu. Berbuih pulak Mak tengok bibir dia. Tapi takpela, suara dia sedap. Mak layan kan aje.



Masa mak tengah excited-excited tu, rupa-rupanya kena amik attendance ikut ketua aras. Time tu, ramaila jantan-jantan berhimpit-himpit nak sain kertas yang kecik tu. Dah la malam gelap. Mak mula-mula pun cube jugak berhimpit-himpit. Tapi, mak rapaat je, ya ampun! Kuatnya bau ketiak.. Astaga... tak tahan Mak, nyah... bila dah bercampur-baur macam tu, geli jugak Mak. Mak pun risau jugak kalau ada jantan-jantan tak guna tu yang mula nak ambik kesempatan raba-raba Mak. Sorry, i’m not that cheap you know! Hell no! Mak pun terus je pergi ke depan. Mak mintak tolong kawan Mak je yang sain.



Masa tengah bising-bising suruh jantan-jantan yang masih begik berdegil kat atas tu turun, sekali, diorang padam pulak elektrik kat semua blok. Aduh, ade ke patut. Mak dah lah banyak kerja kat laptop tu yang terlupa nak save. Maklumla, excited sangat nak turun. Mak pun ada jugak video luc... oppss silap, video belajar memasak yang belum habis siap download lagi. Aduh, Mak dah la tak pakai Download Manager atau Flashget. Dah la internet sini tak beberapa laju. Very the lembab. Kena la Mak mencanguk nak download balik. Terbantut kerja Mak.



Masa tengah kecoh-kecoh beratur tu, mak tengok ramai jugak kawan you dari Astena yang turun malam tu. Ramai jugak yang turun untuk first time. Eh! You pun turun untuk first time kan? Mak lupe you... sorry, sorry. Malam tu mak borak-borak kejap dengan kawan-kawan you. Dengan Pokcik yang kering tu, Darwin, Fakhrul yang bersuara bass garau.. aww, stim mak dengar suara dia nyah... Zul ketua koir you tu pun ada Mak jumpa. Mak menyampah sikit dengan dia tu. Mak tak suke tengok rambut serabai dia. Semak mata Mak. Dah lah gatal, terhegeh-hegeh.



Mak baru nak borak-borak dengan you, tapi Mak tengok you dengan Mas Ilmi dah jauh. You pergi tengok diorang tu padam unggun api kegemaran En. Hamzah kan? You ni, adventurer la... Mak kagum. Malam tu, Mak tengok asyik Pak Arab je yang sibuk-sibuk nak padam api. Apa dah jadi dengan jantan-jantan Malaysia ni? Penakut ke? Wekk! Tak malu, penakut!. Mak tengok you pun sama jugak. Harap dekat je dengan api, tapi segan-segan pulak nak volunteer padam api. Dulu you kata macam-macam. Nak baling mercun dalam api la, nak bakar kereta En. Hamzah la. Auta je lebih you ni. Ke, you malas nak tunjuk terel pasal takde perempuan? I dengar kan, orang kata lah kan, you ni jenis tunjuk terel depan gadis-gadis je. Betul ke nyah?




Anyway, dah tiga kali Pak Arab padam api, baru la ada sorang mamat Melayu yang nak cuba padam pulak. Tapi buat malu Mak la mamat tu nyah... Tak gagah macam Pak-Pak Arab. Lambat baru padam. Nyampah Mak tau nyah... lembik! Bila dah habis main padam-padam api, habis jugak la upacara fire drill kat cendi malam tu. Hmm, thank God, takdela lama sangat fire drill nye. Kalau Mak tau, takde la Mak lari selama ni. Tapi, agak buang masa jugak la nyah...



Mak nak borak-borak dengan you bila dah habis, tapi Mak tengok you laju jer naik tangga balik bilik. Kenapa you cepat sangat balik ek? Sombong ke? Mak malas nak singgah bilik you, pasal nak download balik video yang terbantut tadi. Mak balik je, lepas Mak recover balik kerja-kerja yang tak save dulu, mak sambung download video-video luc.. ooppss! Silap! Tak baik tau, tuduh bukan-bukan... Video memasak..! Sambil tunggu video habis download, Mak pun bawak baju-baju Mak yang dah kepam seminggu tak basuh tu turun. Mak nak cuba mesin basuh automatik yang baru kat bawah tu. Sekali basuh RM 3. Hmm, ok la tu. Demi menjaga standard Mak, Mak pun turun basuh baju tu... Jatuh la standard Mak, pakai baju masam pergi kelas. Baju Mak dah la mahal-mahal. Bukan macam you tu, asyik-asyik t-shirt ngan jeans. Berselipar pulak tuh! Huh! Selekeh! low ~ class!




Ok la, setakat ni je la Mak nak tulis nyah... Nanti ada cerita, Mak tulis lagi. Nak jumpa you selalu memang susah la sekarang You kan busy... Takpe, Mak pun busy jugak. Busy body nyah... kikikikiki! Esok Mak datang bilik you ye, nak pinjam sterika. Ok ye, Sekian, Terima kasih... muah muah. Tata~!



Yang Benar,

Rosemarie

4 ulasan:

syun berkata...

Wah..Best giler!! Nk juga kawan ngan Mak :P Kalau boleh letak lar gambar Rosemarie..Nama sedap sih

fahmie Kaiser berkata...

wah nyah.. bagus citer u create ni.. haha..

~MaNjAmAS~ berkata...

i yg gagah ni pun terus terasa tergedix2..awwww!!

Gadis Gombak berkata...

Auw,tak sangka nyah..
nak kenal la dengan
rosemarie nie.Kepada
rosemarie,i nak kenal
dengan you nyah..

"Jangan lupe bg no hp dekat I"
"msg yer mak"