Ahad, 5 April 2009

Jangan hanya ingat pisang dan cendol sahaja...

Tengahari itu memang sangat panas.

Jam tepat menunjukkan waktu 12.50pm.

Sedang saya melangkah kaki naik ke tangga... Dengan muka, tangan, rambut dan kaki masih basah. Tapi bukan basah peluh.

Tiba-tiba terasa getaran di dada.

Rupa-rupanya dari telefon yang diisi dalam poket baju melayu. Nama Cicak terpapar.

"Wai.. Hai bin tou wa?"

Cicak gemar menelefon saya dengan berbahasa kantonis, kerana dia menegaskan yang dia memiliki wajah 'Chinese look'. Kekasihnya yag dahulu juga adalah orang Cina.

"Aku kat Gombak"

Saya tidak. Rupa saya lebih mirip pada orang Eropah. Jadi, saya tidak menjawab dalam bahasa Kantonis.

"Owh.. You buat apa wei? I dah habis kerja ni... Jom! I nak ajak You lepak!"

Cicak menyambung dengan bahasa rojak.

"Kepala Hotak ko lepak! Aku kat masjid ni! Ko tak semayang Jumaat ke?" Saya jawab.

"Owh.. Ya ka? ha ha ha ha! Lupa laa" Cicak cover line.

"Lepas semayang la... ko datang lepak rumah aku je" Saya pula mempelawa.

"Apa best kat rumah kau?" Cicak macam tertarik.

"Ada internet." Saya jawab ikhlas.

"Tiu!" Cicak mencarut tak penuh.

Saya terlupa, Cicak sudah ada meksis broadband... he he he he...



4 ulasan:

a p e x berkata...

ape kaitan dgn pisang n cendol? hehehe

abdul hadi berkata...

jumaat beb.. jumaat..

syun berkata...

Ohh..Cuba lah letak gambar cicak..Boleh yun tengok whether does he really look like chinese :P

NahiZ berkata...

hahaha...siot la ko bob!
muke ala eropah konon!! =P