Rabu, 29 April 2009

Malam yang dingin, hati pun kena dingin.

Setelah saya siap mandi dan tolak-tolak rambut pakai jari, akhirnya Daus pun sampai.

"Aku masih malang lah, Aku kena langgar tadi" Daus tunjuk bahagian tepi keretanya yang kemik dan calar-balar kena langgar.

Kesian Daus.

Jam baru pukul 6.55pm. Kami hendak merayau-rayau di kompleks Pertama, kerana Daus nak cari pengecas telefon bimbitnya. Saya hanya mengikut kerana hobi.

"Nak gerak sekarang ke?" Daus tanya sambil usik-usik kesan kemik.

"Jom lah gerak. Kita Maghrib kat KL je" Saya takut nanti jalan jem, tak puas pula merayau.

Dalam perjalanan, telinga kami asyik dihidangi dengan lagu-lagu bising. Baru lah bersesuaian dengan gaya ganas kami pada hari itu. Masing-masing berpakaian serba hitam, naik kereta hitam, siap ada kemik dan calar-balar.

"Kita nak parking kat mana ek?" Daus tanya.

"Kat Maju Junction macam ok" Saya jawab sambil urut-urut janggut.

"Nak parking luar ke dalam?" Daus urut-urut dagu. Janggut dia macam tak ada je.

"Kat luar la.. baru la samseng!"

"Hmmh!" Daus mendengus ganas, dan terus meletak kereta di luar Maju Junction.

"Skreet!" Ada bunyi tayar kuat sikit masa Daus letak kereta. Ada bau tayar terbakar sikit. Saya pandang Daus, Daus pandang saya. Kami angguk sama-sama. Terasa cukup ganas.

Kami buka pintu kereta dengan angkuh, keluar dari kereta dan pandang keliling.

"Kita Maghrib dulu dalam Maju Junction"

Walaupun samseng dan angkuh, solat kena jaga. Baru sahaja nak meninggalkan kereta, saya ternampak polis depan pintu Maju Junction. Jadi kurang samseng dan angkuh sedikit.

"Weh Daus. Polis la, takpe ke parking sana tadi?"

"Ah, jangan peduli lah!" Daus masih tetap dengan gaya samseng.

Saya pun kembali samseng. Kami terus berjalan, gaya langkah maskulin sejati, berpakaian serba hitam. Muka tak senyum langsung.

Berjalan terus, menuju ke pintu masuk kompleks.. Daus sempat menjeling polis itu sambil menyarung jaket hitamnya. Betul-betul macam dalam cerita 'Young And Dangerous'. Perjalanan diteruskan dengan yakin, dan rambut pun meliuk ditiup angin sepi malam. Kami sudah begitu hampir dengan pintu masuk. Tiba-tiba...

"BEDEBAMMM!"

Kami berdua melekat di dinding kaca. Kaki sebelah dah terangkat. Polis yang Daus jeling tadi sudah sedia tangan di pinggang, mahu keluarkan pistol. Kami terkebelakang sedikit.

"Ok ke ni?" Abang polis itu bertanya. Hampir tergelak

"Ok, ok.." Kami sengih menjawab sambil terkial-kial mencari pintu sebenar. Orang ramai yang ada di pintu sebenar pun tersengih-sengih memandang kami berlari masuk.

"Gigi aku ok tak?" Tanya daus sambil senyum tayang gigi.

"Ada sumbing sikit. Patah" Saya jawab sambil gosok-gosok hidung yang pedih.

"Tak patut betul diorang kan? Berdenyut tu..." Daus usik-usik gigi.

Bedebah! Siapa ajar buat dinding kaca terang sangat lepas itu tak tampal pelekat? Mana nak nampak! Cis! Cilakak! Tak pasal-pasal kami berdua jatuh air muka melekat dekat dinding kaca. Ingatkan pintu!!!

Malam itu hanya saya seorang yang senyum pada amoi kedai telefon. Daus senyum jugak. Tapi tutup mulut.

7 ulasan:

Bittersweet Love berkata...

OMG! hahaa. ko pon langgar glass transparent ek bob?

hahahahah

Marniyati berkata...

Hendak ketawa, tapi tak sampai hati.. senyum sikit aje..

abdul hadi berkata...

hahahaha.. ketawa je, takpe.
Yup yana! second time in my life!! hahahaha

Bittersweet Love berkata...

sep la. hahaha. cuma ak x kne full face la. n x sakit gigi.

dahi je sakit.

Rizdiahk Nahraf berkata...

hahahahahhahahaa...oohh ada pintu rupanya...hahahahaha

TeFirRorist berkata...

faking lu ah bob... denyut lagi siot gigi gua... tapi gua still sweet lagi bai... kakaka....

candyluvein berkata...

haha..aku lmbat baca p0st ni..tapi aku nak gelak gak walau xberapa sopan gelakkan org yg malang..hahahhaa